Funny habits of our dogs!

04-01-2018

 

Το αγαπάτε, το λατρεύετε αλλά κάποιες φορές απορείτε με την συμπεριφορά του! Είναι γεγονός ότι οι τετράποδοι φίλοι μας έχουν ορισμένες συνήθειες που είναι κάπως περίεργες. Χμμ περίεργες για εμας, όχι  όμως και για εκείνους! Για τους σκύλους μας είναι απολύτως φυσιολογικές και ορίζονται από την ίδια την φύση τους!

Μήπως όμως υπάρχει μια λογική ερμηνεία σε αυτές τις ανεξήγητες συμπεριφορές;

 • Γιατί οι σκύλοι μας κοιτούν έντονα στα μάτια;

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει τον σκύλο σας να σας κοιτάει επίμονα μέσα στα μάτια και εσείς να αναρωτιέστε τι άραγε σκέφτεται. Μην ταράζεστε, δεν κάνει κακές σκέψεις για σας. Το έντονο βλέμμα είναι ένας μηχανισμός που πυροδοτείται ενστικτωδώς με σκοπό ο σκύλος να επιβάλει την κυριαρχία του πάνω σας. Για το λόγο αυτό θα παρατηρήσετε πώς αν δεν αλλάξετε κατεύθυνση, το πιθανότερο είναι ο σκύλος να συνεχίσει να σας κοιτάει. Εκτός από αυτή την εκδοχή, υπάρχει και μια απλούστερη. Ο σκύλος σας αγαπάει και σας το εκφράζει με τα μάτια εντείνοντας έτσι το αίσθημα της ηρεμίας και ασφάλειας γύρω του. Επίσης, σας παρατηρεί διαρκώς ώστε να μπορεί μέσα από τις αντιδράσεις σας να αναγνωρίζει όχι μόνο πως αισθάνεστε, αλλά και αν του ετοιμάζετε καμιά λιχουδιά. Συμφεροντολόγοι τι να λέμε!

 • Γιατί οι σκύλοι τρώνε γρασίδι και φύλλα;

Σίγουρα δεν είναι από πείνα! Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή οι σκύλοι παίζουν και εκτονώνονται μασουλώντας γρασίδι. Η επικρατέστερη και πλέον αποδεδειγμένη θεωρία όμως είναι ότι με το γρασίδι οι σκύλοι είτε απαλύνουν την αίσθηση φουσκώματος ή καθαρίζουν το στομάχι και τα έντερα τους και διευκολύνουν την διαδικασία της πέψης μέσω της χλωροφύλλης.

 • Γιατί οι σκύλοι τρώνε τα περιττώματά τους ή των άλλων σκύλων;

Μπλιαχ! Αναμφίβολα αυτή είναι, κατ’εμάς, η πιο αηδιαστική συνήθεια των σκύλων μας. Η κοπροφαγία, όπως ονομάζεται, βασίζεται εντούτοις σε βιολογικά κυρίως αίτια. Ο σκύλος μας ενδέχεται να παρουσιάζει κάποια έλλειψη ενζύμων στο πάγκρεας ή να μην επιτυγχάνεται σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από την τροφή του. Επίσης, η συμπεριφορά τους αυτή εκδηλώνεται όταν αισθάνονται άγχος, βαρεμάρα ή αδιαφορία και θέλουν να τραβήξουν την προσοχή μας.

 • Γιατί οι σκύλοι αργούν να κάνουν την ανάγκη τους;

Μπορεί πριν πέντε λεπτά να μην κρατιόταν να βγει έξω, παρόλ’αυτά τώρα που έφτασε στο πάρκο, του αρκεί απλά να μυρίζει κάθε γωνιά. Για τους σκύλους, η ανάγκη τους δεν είναι μόνο ανακούφιση αλλά αποτελεί  την ‘σφραγίδα’ τους, το ‘στίγμα’ της επικράτειάς τους. Επομένως, χρειάζονται χρόνο ώστε να βρουν το μέρος εκείνο που τους παρέχει ασφάλεια και βεβαιότητα ότι οι “πληροφορίες” τους θα είναι αξιοπρόσεκτες!

 • Γιατί οι σκύλοι “καβαλούν” άλλους σκύλους ή τα παιχνίδια τους;

Η συμπεριφορά αυτή είναι απολύτως φυσιολογική και έγκειται στο γεγονός ότι οι σκύλοι θέλουν να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές ορμές τους. Επίσης, είναι και ένδειξη δύναμης και κυριαρχίας, ειδικά όταν έχει αποδέκτες άλλους σκύλους.

 • Γιατί οι σκύλοι κουνάνε την ουρά τους;

Αναμφίβολα το κούνημα της ουράς αποτελεί για τους σκύλους την βασικότερη μορφή επικοινωνίας. Άλλοτε όμως είναι εκδήλωση χαράς, άλλοτε ανησυχίας και άλλοτε επιθετικότητας. Προκειμένου να είμαστε σίγουροι για τα συναισθήματα που θέλει να εκφράσει ο σκύλος μας κουνώντας την ουρά του είναι καλό να λάβουμε υπόψη την γενικότερη στάση του σώματός του και των χαρακτηριστικών του προσώπου του. Επιπλέον, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η κλίση της ουράς προς τα δεξιά δηλώνει θετικά συναισθήματα, ενώ προς τα αριστερά αρνητικά. Μια ουρά “κατεβασμένη” εκφράζει έντονο φόβο και ανησυχία, ενώ μια όρθια ουρά είναι ένδειξη εγρήγορης και ετοιμότητας.

 • Γιατί οι σκύλοι κάνουν στροφές πριν ξαπλώσουν;

Οι σκύλοι έχουν την τάση να κάνουν κύκλους προτού ξαπλώσουν ή προκειμένου να κάνουν την ανάγκη τους! Και όχι δεν μιμούνται τους Δερβίσηδες! Αυτή η συμπεριφορά είναι χαραγμένη στα γονίδιά τους ήδη από την προιστορική εποχή. Με αυτό τον τρόπο πρώτον οριοθετούν και λειαίνουν την περιοχή τους και δεύτερον κάνουν ένα γρήγορο έλεγχο για να βεβαιώσουν την ασφάλεια του μέρους.

 • Γιατί οι σκύλοι γλείφουν ή δαγκώνουν τις πατούσες τους;

Η απάντηση βρίσκεται σε παθολογικούς, αλλά και ψυχολογικούς λόγους. Από την μία, ο σκύλος μπορεί να ταλαιπωρείται, εκείνη την στιγμή, από αλλεργίες, έντονη φαγούρα, πόνο, μόλυνση ή γενικότερα κάποια ενόχληση. Από την άλλη, το μασουλο-γλείψιμο της πατούσας είναι ένδειξη άγχους, κατάθλιψης, βαρεμάρας και ανησυχίας.

 • Γιατί οι σκύλοι βγάζουν έξω την γλώσσα βαριανασαίνοντας;

Είναι αποδεδειγμένο ότι και οι σκύλοι ζεσταίνονται και ιδρώνουν. Παρόλα αυτά διαθέτουν ιδρωτοποιούς αδένες μόνο στην μύτη και τις πατούσες. Ειδικά, το καλοκαίρι που οι πατούσες τους καίγονται από την θερμοκρασία του δαπέδου έχουν ανάγκη από έναν επιπλέον μηχανισμό για την εξισσορόπηση της θερμοκρασίας τους και αυτό είναι το έντονο λαχάνιασμα. Με αυτό τον τρόπο εξατμίζεται νερό από την γλώσσα, την μύτη και τα πνευμόνια τους και οι σκύλοι ρίχνουν την θερμοκρασία του σώματός τους.

 • Γιατί οι σκύλοι γαβγίζουν;

Οι λόγοι είναι πολλοί και διάφοροι. Το γάβγισμα μπορεί να είναι εκδήλωση άγχους, ζήλειας ή και ενθουσιασμού. Σίγουρα, όταν ετοιμάζεστε να τον πάτε βόλτα γαβγίζει για να εκφράσει την χαρά του. Από την άλλη, το γάβγισμα μπορεί να αποτελεί και ένδειξη συναγερμού ή προειδοποίησης, όταν ο σκύλος διαισθάνεται κάποια απειλή, όπως για παράδειγμα την γάτα του γείτονα! Ακόμα, ο σκύλος ενδέχεται να το ρίξει στο γάβγισμα όταν βαριέται, θέλει να τραβήξει την προσοχή σας ή να παίξει. Τέλος, το γάβγισμα αποτελεί το μέσο επικοινωνίας με τους άλλους σκύλους, γι’αυτό και στην γειτονιά όταν αρχίσει ένας σκύλος να γαβγίζει ξεσηκώνονται και οι υπόλοιποι.

 • Γιατί οι σκύλοι κυνηγούν την ουρά τους;

Για τους σκύλους αυτή η συμπεριφορά είναι συνήθως μια ασχολία για να περάσει η ώρα αλλά και εκδήλωση παιχνιδιάρικης διάθεσης. Από την προϊστορική ακόμα εποχή, μια ουρά στο οπτικό πεδίο ενός σκύλου ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει συναγερμό και κίνηση. Παρόλ’αυτά, το κυνήγι της ουράς μπορεί να υποδηλώνει νευρικότητα, υπερδιέγερση, άγχος, αναζήτηση προσοχής αλλά και κάποια δερματική πάθηση ή παράσιτα που του προκαλούν φαγούρα. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις και όταν η συμπεριφορά είναι επαναλαμβανόμενη, γίνεται λόγος για ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και χρήζει παρακολούθηση από κάποιον ειδικό.

 • Γιατί οι σκύλοι κουνάνε το πόδι τους όταν τους ξύνετε την κοιλιά;

Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουν ότι οι σκύλοι γαργαλιούνται. Στην πραγματικότητα όμως η κίνηση αυτή είναι αντανακλαστική. Οι σκύλοι ναι μεν γνωρίζουν ότι είστε εσείς που τους ξύνετε, παρόλα αυτά ενεργοποιείται ενστικτωδώς ο μηχανισμός απομάκρυνσης των ψύλλων που ερεθίζουν αυτή την κίνηση του ποδιού.

 • Γιατί αρέσει στους σκύλους να πίνουν βρώμικο νερό;

Η εμπειρία δείχνει ότι αν τοποθετήσεις δύο μπολ με νερό μπροστά στον διψασμένο σκύλο, το ένα με καθαρό νερό από την βρύση και το άλλο με στάσιμο, βρώμικο νερό, οι πιθανότητες είναι να προτιμήσει το δεύτερο. Αυτό είναι πράγματι αξιοσημείωτο και άκρως επικίνδυνο λόγω των βακτηριδίων που υπάρχουν. Η εξήγηση όμως βρίσκεται στο γεγονός ότι τα ίδια τα βακτηρίδια ή οι βρωμιές που υπάρχουν στο νερό λειτουργούν σαν ‘ενισχυτικό’ γεύσης και έτσι διεγείρουν τις αισθήσεις του σκύλου! Τι να πεις...

 • Γιατί οι σκύλοι αγαπάνε να κυλιούνται στις λάσπες;

Τα ανθρώπινα με τα σκυλίσια κριτήρια περί καθαριότητας είναι πολύ διαφορετικά! Για τον σκύλο μας το να κυλιστεί στις λάσπες ή να κολυπήσει σε νερά με φύκια είναι παράδεισος! Αυτή η συμπεριφορά πηγάζει από την ενστικτώδη φύση του και εξελικτική του πορεία. Από όταν ακόμα οι σκύλοι ήταν κυνηγοί χρησιμοποιούσαν την λάσπη ως μέθοδο καμουφλάζ προκειμένου να αποπροσανατολίσουν το θήραμά τους και να πλησιάσουν. Η φύση έχει προνοήσει για όλα!

Όλες οι παραπάνω συμπεριφορές είναι φυσιολογικές. Ωστόσο, αν επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή παρατηρείτε κάποια αλλαγή στην συμπεριφορά του σκύλου σας, επικοινώνηστε άμεσα με τον κτηνίατρό σας!

Σε κάθε περίπτωση να τον αγαπάτε και να του το δείχνετε! Η ομάδα της Woof Club είναι εδώ για να σας βοηθήσει να απολαύσετε κάθε στιγμή μαζί του.

Μάγδα Σκορδάκη

Woof Club travel expert