Ταξίδι στη Μάνη με το σκύλο σου!

10-09-2018

Μήπως εσύ κι ο σκύλος σου ψάχνετε για μια μικρή περιπέτεια, γεμάτη μυστήριο, ιστορία και άγρια ομορφιά;

Αν ναι, τότε το πιο καλά κρυμμένο μυστικό της Μεσογείου, σας περιμένει να το ανακαλύψετε. Η Μάνη, γεμάτη πυργόσπιτα, καστροπολιτείες, αρχαίες πόλεις, λιμναίες σπηλιές και παραλίες, είναι μια από τις πιο αυθεντικές περιοχές στην Ελλάδα με έντονο το στοιχείο της παράδοσης και της ιστορίας.

Η Μάνη, το μεσαίο «πόδι» της Πελοποννήσου, χωρίζεται γενικά στη Μεσσηνιακή Μάνη και στη Λακωνική Μάνη. Η Μεσσηνιακή Μάνη, με τα όμορφα παραθαλάσσια χωριά Καρδαμύλη και Στούπα, ξεκινά νοτιοανατολικά της Καλαμάτας και συνεχίζει νότια, ανάμεσα στην ακτή και τον Ταΰγετο.

Η Λακωνική Μάνη καλύπτει την υπόλοιπη χερσόνησο νότια του Οίτυλου. Εδώ η εμπειρία είναι εντελών διαφορετική, με το τοπίο να γίνεται πιο άγριο, τα χωριά πιο επιβλητικά και οι ακτές πιο ακανόνιστες.  Η Λακωνική Μάνη ξεκινά από την πόλη της Αρεόπολης, πάνω από τον γαλαζοπράσινο κόλπο του Οίτυλου και το γραφικό Λιμένι. Νοτιότερα βρίσκονται τα διάσημα και επιβλητικά σπήλαια του Διρού.

Μετά το Διρό το τοπίο είναι διάσπαρτο με μικρές, θολωτές βυζαντινές εκκλησίες, πλούσιες σε τοιχογραφίες και τεράστιο αρχιτεκτονικό και εικαστικό ενδιαφέρον, αλλά και τους επιβλητικούς μανιάτικους πύργους, μικρά φρούρια των παλαιών φατριών.

Αν συνεχίσετε νοτιότερα, θα βρεθείτε στον γραφικό Γερολιμένα, που βρίσκεται γύρω από μια παραλία με βότσαλα. Μετά από εδώ, η βραχώδης χερσόνησος αρχίζει να στενεύει, καθώς οι ανατολικές και δυτικές ακτές συναντιούνται. Ο διατηρητέος οικισμός της Βάθειας, σκαρφαλωμένος ψηλά πάνω από τη θάλασσα, αποτυπώνει την αίγλη των παλαιότερων εποχών και δημιουργεί μια μοναδική μεσαιωνική εικόνα. 

Οι ακτές σχεδόν συναντώνται ανάμεσα στο Πόρτο Κάγιο και το Μαρμάρι. Το Πόρτο Κάγιο ήταν ένα ονομαστό κρησφύγετο πειρατών. Ωστόσο, το όνομά του το πήρε από τα σμήνη των ορτυκιών (γαλλ. Cailles) που έρχονται και σταθμεύουν στο πέρασμά τους προς τα νότια. Σήμερα υπάρχει μια παραλία με βότσαλα και μερικές ψαροταβέρνες. Στα δυτικά, το Μαρμάρι έχει μερικές αμμώδεις παραλίες, σπάνιες για αυτή τη βραχώδη ακτή.

Ο δρόμος τελειώνει στο Ακρωτήριο Ταίναρο, την αιχμηρή απόληξη της λακωνικής γης. Το Ακρωτήριο Τενάρο χωρίζει το Αιγαίο από το Ιόνιο Πέλαγος και κατά την αρχαιότητα έκρυβε την είσοδο στον Άδη, μέσω της οποίας ο Ηρακλής έσυρε τον τρικέφαλο σκύλο Κέρβερο σε έναν από τους δώδεκα άθλους του. Η ακριβής θέση της εισόδου αμφισβητείται, αλλά το Τέναρο διατηρεί ακόμα την αίσθηση ότι εδώ βρίσκεται το τέλος του κόσμου. Αποτελεί το νοτιότερο ηπειρωτικό σημείο της Ευρώπης, κόβει τη Μεσόγειο και χάνεται στα βάθη της.

Στο άκρο του βρίσκεται ο ονομαστός φάρος του Ταινάρου, ένα από τα πιο ξεχωριστά αξιοθέατα ολόκληρης της Πελοποννήσου. Λίγο πριν τον φάρο, στο Πόρτο Στέρνες, τα ερείπια του αρχαίου ναού του Ποσειδώνα έφτιαξαν το εκκλησάκι των Ασωμάτων στο ίδιο ακριβώς σημείο.

Όσοι πίστευαν ότι η δυτική ακτή της Μάνης ήταν απομονωμένη θα αναθεωρήσουν καθώς επιστρέφουν από την ανατολική ακτή. Εδώ τα βουνά πέφτουν απότομα στη θάλασσα. Αν ψάχνετε για αμμώδεις παραλίες σε αυτήν την πλευρά της Μάνης, κατευθυνθείτε προς το Σκουτάρι. Αυτό το τοπικό μυστικό έχει δύο παραλίες, με βότσαλα και άμμο. Στην μία παραλία, ακριβώς πάνω στην άμμο, υπάρχει μια κλασική μικρή θολωτή ελληνική εκκλησία. Από εδώ μπορείτε να επιστρέψετε εύκολα στον πολιτισμό της Στούπας και της Καρδαμύλης ή να συνεχίσετε στο πολυσύχναστο και όμορφο Γύθειο.

Αν θες να ανακαλύψεις την αυθεντική Μάνη μαζί με το σκύλο σου, η Woof Club είναι εδώ για να σε βοηθήσει να βρεις ξενοδοχεία, εστιατόρια, cafes και αμέτρητες pet-friendly εμπειρίες.

Πάρε το λουρί και φύγαμε!