Μήπως να αρχίσεις να παίρνεις το σκύλο σου στο γραφείο;

04-01-2018

Πώς θα σου φαινόταν η ιδέα να μπορείς να πάρεις τον σκύλο σου στη δουλειά σου; Κι όμως, η Google, η Amazon, η Ben & Jerry, η Etsy, η Nestlé και πολλές άλλες μεγάλες εταιρείες επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να φέρνουν τον τετράποδο φίλο τους στον χώρο εργασίας τους. Μια μελέτη του 2008 που διεξήχθη από την American Pet Products Association διαπίστωσε ότι 17% των εργοδοτών εφάρμοζε πολιτικές φιλικές προς τα κατοικίδια στο χώρο εργασίας. Όπως είναι φυσικό, οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με τα κατοικίδια έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εφαρμόζουν μία pet-friendly πολιτική.

Ποια είναι όμως είναι τα οφέλη του να παίρνεις το σκύλο σου στη δουλειά;

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα κατοικίδια ζώα στο γραφείο μειώνουν το στρες και κάνουν τους εργαζόμενους να νιώθουν πιο χαλαρά και άνετα. Ένα pet-friendly εργασιακό περιβάλλον τείνει να αυξήσει την ικανοποίηση που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι από τη δουλειά τους και αυξάνει την αποδοτικότητά τους.  Τα κατοικίδια ζώα είναι επίσης ένα σημείο ενδιαφέροντος και μπορούν να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα ομαδικότητας και επικοινωνίας. Τα κατοικίδια αποτελούν ένα υπέροχο μέσο για την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Το κατοικίδια στο γραφείο μπορούν επίσης να ενισχύσουν την αντίληψη του πελάτη για την επιχείρηση. Οι περισσότεροι έχουν μια θετική αντίδραση, όταν τους προσφέρεται η ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν με το κατοικίδιο και απολαμβάνουν περισσότερο την επίσκεψή τους στην επιχείρηση.  Τα κατοικίδια τείνουν επίσης να  βελτιώνουν την εικόνα της επιχείρησης και να την κάνουν να φαίνεται καινοτόμα και προοδευτική.

Φυσικά, η δυνατότητα να έχει κάποιος το σκύλο του μαζί του στην δουλειά παρέχει επίσης ένα σημαντικό οικονομικό και πρακτικό όφελος, περιορίζοντας την ανάγκη για υπηρεσίες dog sitting ή dog-walking. 

Βέβαια, το να έχεις το σκύλο σου στο γραφείο, εκτός από τα πολλά οφέλη που μπορεί να έχει, μπορεί να προκαλέσει και μία σειρά προβλημάτων.  Κάποια υπάλληλοι μπορεί να ενοχληθούν, κάποιοι μπορεί να είναι αλλεργικοί ή να έχουν φοβία για το κατοικίδιο.

Για το σκοπό αυτό είναι σημαντικό ο εργοδότης να συντάξει μία εμπεριστατωμένη πολιτική κατοικιδίων. Η πολιτική αυτή θα πρέπει να προσδιορίζει τι είδους κατοικίδια επιτρέπονται, να περιλαμβάνει συνέπειες για ανάρμοστη συμπεριφορά, να καθορίζει τη συχνότητα με την οποία τα κατοικίδια ζώα μπορούν να επισκέπτονται το γραφείο και να αναφέρει σαφώς τις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη κατά τη διάρκεια του χρόνου παραμονής του κατοικιδίου στο γραφείο.

Εάν ο εργασιακός σου χώρος σού επιτρέπει να φέρεις μαζί τον σκύλο σου, άφησέ μας ένα σχόλιο και μοιράσου τις συμβουλές και τις εμπειρίες σου μαζί μας.