Ταξίδι στα Ζαγοροχώρια με το σκύλο σου!

10-02-2018

Το Ζαγόρι, με το εντυπωσιακό τοπίο και την μαγευτική του φύση αποτελούν έναν από τους ιδανικότερους pet-friendly προορισμούς για αξέχαστες εξορμήσεις με το σκύλο σου. Τα Ζαγοροχώρια είναι ένα σύμπλεγμα 46 χωριών σκορπισμένα στην ευρύτερη περιοχή του Ζαγορίου. Αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο με κοινά αρχιτεκτονικά, πολιτισμικά και ιστορικά στοιχεία, ενώ τα περισσότερα έχουν ανακηρυχθεί παραδοσιακοί οικισμοί. Τα χωριά είναι χτισμένα γύρω από μια κεντρική πλατεία, το μεσοχώρι, με μια μεγάλη εκκλησία, ένα πλάτανο και μια κρήνη. Πλακόστρωτα δρομάκια και μονοπάτια συνδέουν το μεσοχώρι με το υπόλοιπο χωριό.

Η δημοφιλέστερη πλευρά του βουνού είναι αναμφισβήτητα το Δυτικό Ζαγόρι. Περιλαμβάνει τα χωριά της κοιλάδας του Βοϊδομάτη, που δεν είναι άλλα από το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο, την Αρίστη, τον Βίκο με την συγκλονιστική θέα στην ομώνυμη χαράδρα, τον Άγιο Μηνα, το Μεσοβούνο, καθώς και τα μονοπάτια που οδηγούν στην κορυφή της Γκαμήλας και τις ξακουστές Δρακόλιμνες. Είναι το ευκολότερα προσβάσιμο κομμάτι του Ζαγορίου από τα Ιωάννινα, και εκείνο από το οποίο ξεκινούν οι περισσότερες πεζοπορίες και διαδρομές στο φαράγγι του Βίκου, με συνηθέστερο σημείο συνάντησης το Γεφύρι της Αρίστης. Το Ανατολικό Ζαγόρι, από την άλλη βρίσκεται στον αντίποδα του Δυτικού. Είναι η πλευρά  που επιλέγουν όσοι αναζητούν την ησυχία και το αυθεντικό Ζαγόρι. Εδώ βρίσκεται η πανέμορφη Βωβούσα στις όχθες του Αώου, τα γραφικά χωριά της κοιλάδας του Βάρδα με τους νερόμυλους, ο Καστανώνας και η Ιτέα με τα τοξωτά γεφύρια τους. Ακροβατώντας ανάμεσα στο Δυτικό και το Ανατολικό, το Κεντρικό Ζαγόρι συγκεντρώνει μερικά από τα ομορφότερα χωριά: Το Δίλοφο, το Κεπέσοβο, τους Κήπους, τα Άνω Πεδινά, το Μονοδένδρι και το Τσεπέλοβο. Εδώ συγκεντρώνονται τα ομορφότερα τοξωτά γεφύρια ολόκληρης της Ηπείρου. Μερικά από αυτά είναι το περίφημο Καλογερικό, με τα τρία τόξα του, το Γεφύρι του Κοντοδήμου, και το σήμα κατατεθέν της περιοχής, το Γεφύρι του Κόκκορου.

Σήμερα ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος έχει φτάσει και στο πιο απομακρυσμένο χωριό. Δυστυχώς όμως το ανάγλυφο του εδάφους καθιστά την περιήγηση αρκετά χρονοβόρα και θεωρείται απίθανο να καταφέρει κανείς να επισκεφθεί όλα τα χωριά μέσα σε λίγες μέρες. Γι’ αυτό και οι ντόπιοι λένε συνήθως ότι στο Ζαγόρι κανένας δεν πηγαίνει για μία μόνο φορά. Υπάρχουν βέβαια και τρία χωριά, στα οποία είναι αδύνατον να μπει κανείς με το αυτοκίνητο. Παρκάρεις έξω από το χωριό και μπαίνεις με τα πόδια από κάποιο λιθόστρωτο καλντερίμι. Τα χωριά αυτά είναι το Δίλοφο, το Κουκούλι και το Μικρό Πάπιγκο. 

Με την αύξηση του τουρισμού στην περιοχή, σχεδόν όλα τα χωριά έχουν αποκτήσει πλέον ανεπτυγμένες υποδομές φιλοξενίας. Φυσικά μεγάλες μονάδες δεν υπάρχουν. Τα καταλύματα είναι είτε αναπαλαιωμένα αρχοντικά, είτε σύγχρονες κατασκευές αλλά εναρμονισμένες με το οικιστικό τους περιβάλλον.  Ωστόσο, έχετε στο νου σας ότι σε κανένα από τα χωριά του Ζαγορίου δεν λειτουργεί φαρμακείο, περίπτερο, κατάστημα που να προμηθεύεται καθημερινά εφημερίδες και περιοδικά ή μπακάλικο που να διαθέτει φρέσκο γάλα. Σε κανένα χωριό δεν λειτουργεί Κέντρο Υγείας, υπάρχουν όμως ένα δύο αγροτικά ιατρεία. Φούρνος που βγάζει ψωμί καθημερινά υπάρχει ένας στο Τσεπέλοβο και ένας στους Κήπους. Βενζινάδικο υπάρχει μόνο ένα, στο μεγάλο οροπέδιο κοντά στο χωριό Ασπράγγελοι. Τράπεζα δεν θα βρούμε πουθενά, υπάρχει όμως ένα ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς στο χωριό Κήποι. Εννοείται φυσικά ότι σε κανένα χωριό δεν θα βρούμε λειτουργεί κανενός τύπου νυχτερινό μαγαζί.

Παρότι, δυστυχώς για τους λάτρεις του σκι, δεν υπάρχει κανένα χιονοδρομικό κέντρο στην περιοχή, δεν είναι λίγοι αυτοί που επισκέπτονται τα Ζαγοροχώρια με σκοπό να ασχοληθούν με τα λεγόμενα extreme sports ή τον εναλλακτικό τουρισμό ή πιο απλά τις δραστηριότητες στη φύση, καθώς στο Ζαγόρι βρίσκεται και το φαράγγι του Βίκου, ένα από τα βαθύτερα στον κόσμο. Έχει μήκος περίπου 12 χλμ. και μέγιστο βάθος περίπου 950 μ. Στο βάθος της χαράδρας κυλάει ο ποταμός Βοϊδομάτης, ο οποίος στο μεγαλύτερο τμήμα του είναι εποχιακός. Λίγο πριν το χωριό Βίκος, κοντά στην έξοδο του φαραγγιού, βρίσκονται οι πηγές του, οι οποίες δίνουν όλο το χρόνο πεντακάθαρο και παγωμένο νερό. Η διάσχιση του φαραγγιού είναι πολύ δημοφιλής σε ορειβάτες και πεζοπόρους. 

Θες να ανακαλύψεις τα Ζαγοροχώρια παρέα με το σκύλο σου. Η Woof Club σε βοηθάει να οργανώσεις τις καλύτερες pet-friendly διακοπές!