Ταξίδι στο Καρπενήσι με τον σκύλο σου!

10-02-2018

Μπορεί να έχεις ακούσει πολλούς να λένε ότι στο Καρπενήσι θα βρεις μια άλλη Αράχωβα. Μη τους πιστέψεις! Μπορεί η πόλη να φημίζεται για τη νυχτερινή ζωή της, αλλά στην Ευρυτανία φτάνεις για ένα πράγμα. Τη φύση. Για τις συγκλονιστικές διαδρομές και το επιβλητικό τοπίο. Σύμφωνα με έρευνα της UNESCO, το Καρπενήσι και η ευρύτερη περιοχή της Ευρυτανίας είναι η πέμπτη στον κόσμο και η πρώτη περιοχή στην Ευρώπη σε καθαρότητα περιβάλλοντος. Το ανάγλυφο της περιοχής του Καρπενησίου, τα βουνά και τα ποτάμια του είναι ιδανικά για πεζοπορικές, αναρριχητικές και ορειβατικές διαδρομές, χιονοδρομία, διαδρομές 4Χ4, on-off μοτοσυκλέτες και ποδήλατο βουνού, rafting, canoeing, kayaking, πεζοπορία και ιππασία. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται εταιρίες εναλλακτικού τουρισμού, με έμπειρους συνοδούς για όλες τις παραπάνω δραστηριότητες. 
Το Καρπενήσι γεννήθηκε κατά την ύστερη τουρκοκρατία, οπότε και γνώρισε την μεγαλύτερη ακμή του, αποτελώντας μεγάλο πνευματικό κέντρο. Σήμερα η πόλη  παραμένει γεμάτη ζωή και κίνηση όλο το χρόνο. Kάνετε βόλτα με το σκύλο σας γύρω από την πλατεία, επισκεφυείτε την παλιά εκκλησία της Αγίας Τριάδας και γνωρίστε τη σπουδαία ιστορία της πόλης μέσα από τα πολυάριθμα μνημεία και τους ανδριάντες της. Στην κεντρική οδό λειτουργούν καφέ, μπαράκια, καταστήματα εξοπλισμού σκι και παντοπωλεία, όπου θα αγοράσετε τοπικά προϊόντα. Λουκάνικα, πίτες, πέστροφα, σουφλιμά και γενικώς καλά κρεατικά είναι αυτά που θα δοκιμάσετε στην περιοχή και θα τα συνοδεύσετε με καλό ντόπιο κρασί ή τσίπουρο ή μούρο.
Το Καρπενήσι βρίσκεται στα πόδια του όρους Βελούχι. Σε αυτό βρίσκεται ένα από τα πιο μεγάλα και εντυπωσιακά χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας με 18 πίστες σκι, μία πίστα snowboard και 4 off piste διαδρομές. Το χιονοδρομικό κέντρο Βελουχίου είναι το πιο εύκολα προσβάσιμο χιονοδρομικό σε όλη την Ελλάδα καθώς απέχει μόλις δέκα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Ευρυτανίας. 
Μια κλασική και υπέροχη διαδρομή στη γύρω περιοχή είναι εκείνη που οδηγεί στον Προυσό. Διασχίζει την περιοχή της Ποταμιάς, πλάι στον ποταμό Καρπενησιώτη και ανάμεσα στα βουνά Χελιδόνα και Καλιακούδα. Ένα από τα γραφικότερα παραδοσιακά χωριά που θα συναντήσετε εδώ είναι οι Κορυσχάδες, με πέτρινα καλντερίμια και καλοσυντηρημένα σπίτια. Στην πλατεία των Κορυσχάδων θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου του 1865 και το ιστορικό δημοτικό σχολείο του 1901, όπου στεγάζεται το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Το Μεγάλο Χωριό είναι πιο τα πιο τουριστικά, σήμερα, με δύο ωραία μονοπάτια (στο Κεφαλόβρυσο και προς τον Γαύρο) και ένα αξιόλογο λαογραφικό μουσείο. Στην απέναντι πλαγιά βρίσκονται το Παλιό και το Νέο Μικρό Χωριό. Στην είσοδό του Παλιού Χωριού έχει δημιουργηθεί μια μικρή λίμνη, ενώ από τον Αη Σώστη η θέα είναι αξεπέραστη. 
Φτάνοντας στον Προυσό, θα συναντήσετε  το μεγάλο προσκύνημα της Παναγίας. Χιλιάδες πιστοί συρρέουν όλο το χρόνο για τη θαυματουργή εικόνα, που θεωρείται ότι έφτασε μόνη της εδώ από την Προύσα της Μικράς Ασίας. Στη διαδρομή, μάλιστα, θα δείτε και το σημείο με τα αφιερώματα, απ’ όπου φέρεται ότι πέρασε αφήνοντας τα πατήματά της στο βράχο. 
Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το συγκλονιστικό φαράγγι Πανταβρέχι, ένας τόπος μαγικός με λίμνες, καταρράκτες, σπηλιές, πυκνή βλάστηση, απότομα βράχια. Βρίσκεται στη βάση της Καλιακούδας και του όρους Πλατανάκι. Οι πεζοπορίες εδώ είναι πραγματικές εμπειρίες. Τα ωραιότερα μονοπάτια πάντως για πεζοπορία θα τα βρείτε στον Τόρνο, καθώς οι άνθρωποί του κάνουν σοβαρές προσπάθειες να αναδείξουν τον τόπο τους. Καλή σήμανση, ειδικός χάρτης και ένα απίστευτο τοπίο σάς περιμένουν. 
Το Καρπενήσι είναι ένας ιδανικός προορισμός για σένα και τον σκύλο σου. Κλείσε σήμερα τις καλύτερες pet-friendly διακοπές σου στο Καρπενήσι με την Woof Club!